A Komlóssy (Komlósy) család honlapja
név kezdőbetűje: (a több szempont szerinti keresést a kezdőbetűvel kell kezdeni)
ABCDEFGHIJKLMNÖOPRSTUVZ
keresőszó:

ág vagy töredék:
Komlóssy(Krausz) EmmaX104
foglalkozás : színművésznő       lakóhely: Budapest, Kolozsvár
született :1881.12.26 Vác meghalt :1944.12 Budapest
ág :X - azonosítatlan nemzedékszám :1

Valójában nem Komlóssy; e nevet pusztán művésznévként használta. Mivel azonban e néven vált egykor országosan ismert művésszé, szerkesztési alapelveink ellenére adatbázisunkba felvettük.

 Vácott született Krausz  Emmaként. E néven 1892-ben a színiakadémia I. osztályát végzi, az ELTE Egyetemi levéltár adatbázisa születési adataként Vác 1877-et ír, apja cipész.) A Komlósi,  Komlósy, majd Komlóssy nevet művészeti pályája kezdetén vette fel, és e sorrendben használta.A névváltoztatás azonban hivalalos lehetett, mett egy 1907-es sajtóhír "Komlósi Sándor ügyvédjelölt, Komlósi Emma művésznőnek fivére" halálhírét közli.
Színművésznő, koloratúrszoprán énekesnő, népdalénekesnő. A zeneakadémián tanult. Tehetségét, éneklésbeli jó képességeit korán felismerik, s Rákosi Szidi színésziskolájába kerül 14 éves korában (itt Emiliának is írják).Pályáját 1895-ben a Népszínháznál kezdte,majd Kolozsváron 1899 április 2-án mutatko­zott be a „Gésák" c. operett Juliette szere­pében. Innen 1901-ben Debrecenbe hívták meg, ezután Kassára ment. 1903 szeptem­ber 6-án bemutatkozott a Népszínházban, a „Bob herceg"-ben, ahova Porzsolt Kál­mán hívta meg. Ekkor így írt róla a „Pesti Napló": „Szép megjelenés, igazi prima­donna-temperamentum, elegendő énektudás és a megszokottnál gazdagabb, csengőbb és erősebb hang képesíti" — hogy az elsők közé emelkedjen. 1908-ban a Grand Kaberé (József krt 70.) művésze, 1908-ban  Kassára szerződik.1909 aug. havában a Ki­rály Színház szerződtette, ahol aug. 19-én mutatkozott be, a „Táncos huszárok" Tea szerepében. Főbb szerepei: Bakaj Erzsike (Sárga csikó), Felhő Klári, Finum Rózsi, Gábor diák (Gül Baba), Vándorlegény, üd­vöske, Pető diák, Hyppolite stb.

"Komlóssy Emma kitüntetése. Komlóssy Emma, az ismert kiváló színművésznő, nagy érdemeket szerzett a háborús jótékonyság szolgálatában. Akár kórházakban rendeztek előadást sebesült katonák szórakoztatására, akár másutt, más jótékony czélra, a művésznő mindig készségesen jelent meg a dobogón és énekművészetével élvezetes perczeket szerzett hallgatóságának. Se szeri se száma azoknak az előadásoknak, melyeket o maga rendezett ilyen szamaritánus czélokra. Érdemei elismeréséül a Vöröskereszt hadi-ékitményes második osztályú díszjelvényét adományozták díjmentesen a kedvelt művésznőnek". [AZ Ujság 1916-07-06]
 1922-23-ban az Emke kabaré magánszámaiban lép fel. 1920-as évek végétől állandó társulatnak nem lesz tagja. Produkciókban lép föl, egyre kevesebbszer. Magyarnóta éneklését azonban önálló estjein százak és százak hallgatják.

Nevének írásmódja minden bizonnyal önkényes, un.művésznév. (1898-as korai színlapok még Komlósi-nak írják, de kolozsvári szerződése után mindenütt Komlóssyként szerepel.
1944-ben a gettóban éhenhalt.

Családfa részlet nézete :

Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.