A Komlóssy (Komlósy) család honlapja
eredet
A beregi Komlóssy család eredete

Egy-egy nemzetség eredetét felülről lefelé kutatjuk. Ekkor szükségszerűen eljutunk egy olyan személyhez, akitől kezdve a leszármazók ugyan ismertek, az ő származása azonban bizonytalan. Ő a nemzetség  ős-atyja.

A Komlóssy nemzetség ősatyja egy bizonyos Tatamér, aki a 13. sz. közepén születhetett, és1330-34 között a tatárjárás alatt elnéptelenedett Borsava (később Bereg) vármegye területén  - legvalószínűbben betelepítő nemzetségi vezetőként  kenézjogon - I.Károly királytól birtokot kapott.
a birtokadomány

Az 1330-as években a családunkat megalapító Miklós Károly Róbert királysága alatt a tatárjárás során különösen elnéptelenedett Bereg vármegyei területre valószínűleg valamelyik kipcsák-kun nemzetséghez tartozó népességet telepített be egy 7 faluból álló területre. A kor szokása szerint a betelepülők felvették a keresztény vallást, és így ősünk is megkeresztelkedett (pogány nevét nem ismerjük). Miklós a családja szállásterületét Komlóson alakította ki - utódai később innen vették családnevünket.

 

Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.