A Komlóssy (Komlósy) család honlapja
név kezdőbetűje: (a több szempont szerinti keresést a kezdőbetűvel kell kezdeni)
ABCDEFGHIJKLMNÖOPRSTUVZ
keresőszó:

ág vagy töredék:
Komlósy IllésA014
foglalkozás : földbirtokos, királyi ember
született :~1402 meghalt :>1458
apa : Komlósi Egyed
ág :A - ősfa nemzedékszám :4

 

1421-ben és1447…1458 között több alkalommal királyi ember.
1416-ban Pósaháza-i János fia: István ötvenedmagával esküt tesz egy Bereg megyei ’Zalka’ (Szálka;Tiszaszálka)-i birtokvitában. Eskütársa többek között „Egyed fia: Illés”, valamint „Komlos-i Sándor és János”(Ugrin fiai). Ez születési évét felülről korlátozza, mert a kor jogszokása szerint 14 év fölötti fiúgyermekek voltak esküképesek.
1428-31 folyamán hasonló birtokvitában Vayay Ábrahám  alispán és a szogabíró előtt  tesz esküt Kallói Lökös Miklós ügyében is.

1433-ban Dolhai Szaniszló panaszt tesz a Komlósiak: Ugrin fiai Szandrin(Sándor), Imre és (Kormos) János, valamint , Egyed fiai Simon, Éliás(Illés), András és Pál ellen hogy azok az ő beregvármegyei Sarkad birtokának Garai Miklós nádor itéletlevele alapján a leleszi konvent és Pazonyi Bereczk nádori emberrel együtt megállapított határjeleit lerombolták, és őt a házából kirekesztették. Zsigmond király meghagyja, hogy ez ügyben vizsgálatot indítsanak és Szaniszlót panasza igaz volta esetén a tőle elfoglalt földekbe visszaiktatni és a Komlósiak támadása ellen megvédeni tartoznak.

Családfa részlet nézete :
(Komlósi) Miklós
~1290 -
(Komlósi) Mihály(Torpa)
~1315 - >1360
Komlósi Egyed
~1360 - >1408
Komlósy Illés
~1402 - >1458

Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.