A Komlóssy (Komlósy) család honlapja
név kezdőbetűje: (a több szempont szerinti keresést a kezdőbetűvel kell kezdeni)
ABCDEFGHIJKLMNÖOPRSTUVZ
keresőszó:

ág vagy töredék:
Komlósy MihályL001
foglalkozás : kapitány       lakóhely: Dobos
született : ~1660 meghalt :<1715
ág :L - hosszúmezői töredék nemzedékszám :1

Gyermekek :
Mátyás
István
Sándor
Mihály

Őt tekintjük a hosszúmezői töredék ősének. Kapitány volt Doboson. E néven két helység ismert: (1) Egykor Várasdobos, később Pusztadobos egy elpusztult erődítésről elnevezett falu Bereg és Szatmár megye határán. (2) Száldobos, Huszt megyei község.Kifejezett katonai jelentőségről egyik helységnél sem tudunk, legnagyobb valószínűséggel Száldobosról van szó.

Egyes vélemények szerint ő, vagy apja a beregi törzsből származhatott, azonban nősüléskor az apai akarattal szembeszegülhetett, ezért kitagadták. Ugyanakkor a Szabolcs megyei levéltár 248/940.sz jegyzőkönyvében egy tanú azt állítja,hogy látta Mihály nemeslevelét, melyet III.Ferdinánd király adott, és azon "angyal volt". /A leírásban az "angyal"szó valószínűsíti, hogy a Siebmacher-kiegészítés szerinti  két szárnyat ábrázoló, 1681-es Komlóssy Mihálynak és Benedeknek szóló címeradományról van szó./ Ez a beregi eredetet gyengíti -és egybevág Józan Lajos huszti ref. lelkész kutatási eredményével, miszerint a hosszúmezői Komlósiak környékbeli kisnemesi (armalista) família, és nincs közük a beregi ághoz.

Családfa részlet nézete :
Komlósy Mihály
~1660 - <1715

Komlósy Mátyás
~1685 -
Komlósy István
~1688 - ~1725
Komlósy Sándor
~1690 -
Komlósy Mihály
~1692 -
Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.