A Komlóssy (Komlósy) család honlapja
név kezdőbetűje: (a több szempont szerinti keresést a kezdőbetűvel kell kezdeni)
ABCDEFGHIJKLMNÖOPRSTUVZ
keresőszó:

ág vagy töredék:
zolnai és nagyszalatnyai Matolay János
foglalkozás : ügyvéd, szőlész
született :~1695 meghalt :1787
ág :Y - házassági rokonok
Házasság :
Komlóssy Johanna

Zólyom és Gömör vármegyei Csetneken, később Zemplén vármegyében ismert birtokos nemes család leszármazottja. (Címerszerző  nagyapja ill. apja 1670.)  Apja M. György szalatnyai mészáros,  kétszer házasodott, János fia a második házasságból származik.Az Esterházy irattárban fennmaradtak Matolay György 1759-64 között  a garamkirályfalvi Esterházy- birtokról küldött levelei,1776-80 között.Nagykárolyban a  gróf Károlyi-család alkalmazásában is állt egy Matolay György- e források bizonyára apjára vonatkoznak.
Ügyvéd Szalatnyán.

1715-ben Wittenbergben volt egyetemi hallgató.  Utóbb  Pozsonyban élt, ahol közeli kapcsolatba került Bél Mátyással, és részt vett  annak Nürnbergben 1723-ban megjelent Prodromus – A régi és az új Magyarország leírásának előfutára” című , valamint a   Bécsben 1735-ben megjelent Notitia Hungariae novae historico-geographica anyagának összegyűjtésében  és szerkesztésében. Máig ható tudományos értékkel gyújtötte össze és dolgozta fel Magyarország borvidékeinek szőlészeti ismereteit. A szőlőfajták leírásával kapcsolatos magyarországi szőlészeti szakirodalom kialakulása az ő nevéhez köthető; elsőként foglalkozott a magyarországi szőlőfajták összehasonlító tanulmányozásával és rendszerezésével. 1744-ben jelent meg  Disquisitio physico-medica de vini tokaiensis cultura című könyve a tokaji borokról.
1786-ban  Csetneken az evangélikus egyház világi tisztviselője.*

 

*Megj.:A Matolay családban  tőbb János volt, az információ bizonytalanul köthető hozzá

Családfa részlet nézete :
Matolay János
~1695 - 1787
Komlóssy Johanna
1740 - 1835


Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.