Komlossy (Komlosy) family website
first letter of name: (when using multiple search options start with selecting the first letter )
ABCDEFGHIJKLMNÖOPRSTUVZ
search expression:

branch or fragment:
Komlósy AnnaB041
born :~1680
branch :B - beregi törzs Generation :1
Azonosítani nem tudjuk, de nyilvánvalóan a beregi ághoz tartozik. Egy kehely-adománya maradt fenn a beregszászi református templomban.( az adomány valószínűleg eredetileg a salánki templomé volt ez esetben az adományozás talán Rákóczi utolsó, salánki országgyűléséhez köthető))

 Kókuszdióserleg - Beregszász
Ezüst és kókuszdió, öntött díszítéssel. Domború, korongos talpú, váza alakú nódusszal ellátott szárán a pántok közé foglalt kókusz­dió felül befoglalva, ráilleszkedő fedéllel. A talpon akantuszlevélsor és maszkos díszítmény. A nóduszt vékony öntött tagok kapcsolják a kuppa aljához, egy vésett díszü gyűrű­höz. A függőleges bordák szalagdíszesek, felül ananászok, tojássor, majd vésett rene­szánsz mustra. A fedélen növénydísz.
A fedél belsejében vésett felirat:
„Ilosvay Ábrahám Várady Mária Komlosy Anna 1711."

Alján vésett HG jegy.
Készült: XVII. század eleje, Debrecen, Hősek Gáspár munkája
Talp átm.: 8,2 cm száj átm.: 6 cm m.: 27,5 cm.
Közölve: P. Szalay Emőke: XV–XVII. századi kelyhek a kárpátaljai református gyülekezetben 2003.

Az adományozó nagyilosvay Ilosvay Ábrahám(+1713)  Rákóczi palotás kapitánya, akit 1704-ben a fejedelem  "a Dunán innen lévő egész czigány nemzet"  fő vajdájává nevezett ki , és felesége Várady Mária. Kapcsolatuk Komlósy Annával  nem ismert. 
Family tree detail view :

Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.