Komlossy (Komlosy) family website
Documents
Komlóssy Károly rejtélyes halála

Amit a család Károly halálának előzményeiről és körülményeiről tud:

  • A közelgő front miatt sárközújlaki patikáját bezárta, lakását lezárta, és feleségével együtt átmenetileg Mária  lányához menekült.
  • Az összeomlás után haza kívánt költözni, és patikáját is meg kívánta nyitni. Ekkor már Sárközújlak ismét Romániához tartozott, de az áruhiány miatt ott ennek szakmai feltételei alig voltak biztosíthatók, ezért a nyitókészletet Magyarországon szerezte be.
  • Az országhatár legális átlépésének feltételei Magyarország és Románia között nem voltak meg, ezért úgy döntött, hogy aaz ekkorra már köztudottan kiépült csempész/embercsempész hálózat segítségével viszi haza a beszerzett gyógyszerkészletét.
  • Arról nincs információnk, hogy a szerencsétlenül megválasztott embercsempészei eleve elhatározták-e megölését és kifosztását, vagy pusztán rosszulléte miatt nem tudta útját folytatni -  az embercsempészek pedig felajánlották csomagjai hazaszállítást és őt magát magára hagyták, és meghalt.
  • Mivel a holttest határon keresztül történőhazaszállítása nem volt megoldható, Zajtán temették el.
  • 2010 körülfelvettük a kapcsolatot egy sárközüjlaki helytörténésszel - aki egyébként fiatal gyermekként ismerte is nagyapánkat. Ő elmondta, hogy ez időben a környéken sok gyanús és haláleset történt - többen próbáltak nagy vagyoni értékkel a határon illegálisan átjutni. Évekkel a haláleset után lebukott egy csempészhálózat, akik több embert öltek meg és fosztottak ki illegális határátlépési kísérletük során. Egyikük Károly halálával összefüggésben is tatt volna részben vagy egészben beismerő vallomást.
person : E016 Komlóssy Károly 1882
Attached file :Fájl
back to documents list
Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.