A Komlóssy (Komlósy) család honlapja
név kezdőbetűje: (a több szempont szerinti keresést a kezdőbetűvel kell kezdeni)
ÁBCDEFGHIJKLMNÖOPRSTUVWZ
keresőszó:

kusályi Jakchy Petronella
született :~1525 meghalt :>1554
ág :Y - házassági rokonok
Házasság :
Komlóssy Kálmán

Apja Jakchy János földbirtokos, anyja  Csáky* Katalin -akinek  apja egy1504-11-24-i oklevél szerint Nyaraspath-i György -  férje halála után újraházasodott panaszi Pázmán Péterrel. A Jachyak a Bereg megyében fekvő Bhene, Halabor és Kerepecz possessiókban voltak birtokosok, de több más megyében is voltak birtokaik.

Az alábbi, kolozsmonostori oklevelek vonatkoznak rá:

 1544-ben (Jakchy) ...Mihály meginti özv. Kusalyi Jánosné, most Panaszi Pázmán Péterné Katalint, hogy vegye föl hozományát meg nászajándékát és engedje át a fenti János leányait: Petronellát és Annát meg Kusaly, Szeér, Erked, Diósad, Korond, Bogdánd, Nádasd, Apácza, Hadad, Völcsök, Újlak, Kelencze, Köőd és egy beregmegyei jószágát...

1551. június 4. (in oct. Corp. Chr.)
Jóllehet Zekel János — Kwssal-i Jakchy Mihály (e) nevében — tiltakozott amiatt, hogy amikor megbízója és ura néhai Jakchy János (e) leányainak: Czybak Péterné: Annának és Komlody(Téves! Komlósy!) Kálmánné: Petronellának (egregiorum consortum) megegyezésük értelmében mindjárt férjhezmenetelük után ki akarta fizetni az apjuk birtokaiból nekik járó leánynegyedet, a konvent a zavaros időkre való tekintettel bírói parancs nélkül a pénzt nem volt hajlandó átvenni megőrzésre (quam quidem pecunie summám nos absque litteris preceptoriis cuiuspiam iudicis ordinarii in hoc disturbio minimé assumpsimus).

1554. január 16. (f. III. a. Anth. abb.)
Beremy Barson Benedek familiáris — Jakchy Mihály (e) nevében — kijelenti, hogy ura kész pénzzel kifizetni unokatestvérét (patrueli sue), Komlossy Kálmán (e) feleségét: néhai Jakchy János (e) leányát: Petronellát a magyarországi apai és ősi birtokaiból neki járó leány negyedet illetően, és az ennek kifizetéséig zálogként Petronella kezébe adott jószágokat Petronella gyámja: Pazman Péter (e) halála után azért foglalta el, hogy azok ne kerüljenek idegen kézre. Egyben tiltja Petronellát e birtokok további haszonélvezetétől és az ottani jobbágyok szolgáltatásától.

Megj.:Pázmány Péter Bihar megyei birtokosnak "második neje 1544-ben Csáky Katalin volt, előbb kusali Jakchy Jánosnak özvegye".

 A feljegyzésekben említett Kusály a Jakchyak ősi birtokhelye Szilágy megyében, Zilah mellett.

Családfa részlet nézete :
Jakchy Petronella
~1525 - >1554
Komlóssy Kálmán
~1510 -


Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.