A Komlóssy (Komlósy) család honlapja
név kezdőbetűje: (a több szempont szerinti keresést a kezdőbetűvel kell kezdeni)
ÁBCDEFGHIJKLMNÖOPRSTUVWZ
keresőszó:

gyulai Sáska Sándor
foglalkozás : 1848-as honvéd, árvaszéki ülnök       lakóhely: Nagyenyed, Ipolynyék
született :1828.06.18 Nagyenyed meghalt :1907.07.24 Ipolynyék
ág :Y - házassági rokonok
Házasság :
Komlóssy Cecilia

Csak egy fénykép utal rá és feleségére K. Ceciliára
A gyulai Sáska örmény eredetű erdélyi család a 20. sz fordulóján került Balassagyarmatra
Apja Sáska Mihály, Nagyenyed tanácsnoka, anyja Mohay Klára. 

 1845-ben a Nagyenyedi Református Főiskolán a "felső tudományokat tanuló ifjak"  "alsó vagy bölcseleti osztály"- ának tanulója.
1848-as honvéd, a 15. Mátyás-huszárezred  hadnagya. Később jogi tanulmányait befejezte; joggyakornok, majd  a kiegyezés után törvényszéki bíró Nagyenyeden, majd 1886-ban árvaszéki jegyző, 1888-96 között  Alsó-Fehér megye árvaszéki ülnöke volt.1887-ben az EMKE tagja Nagyenyeden. 1890-ben tagja az Alsó-Fehér vármegyei honvédegyletnek, itt alhadnagyként említik. 2008-ban Ipolynyéken, sírja mellett kopjafát állítottak emlékére.
 Valószínűleg két házassága volt, legalább is egyes források garamvölgyi Giczy Szidóniát írják feleségének;azonban neki nincs nyoma- feltehetően a házasság igen rövid lehetett.Ugyanakkor  fénykép maradt fenn Komlóssy Ceciliával való házasságáról.

 Gyászjelentése szerint1907-ben felesége már nem él; gyermeke S. Dezső, (Gyula és Klára ekkor már nem élnek) 

Szilágyi Farkas: Alsófehér vármegye monográfiája c. könyv így ír róla:

"Sáska Sándor (N.-Enyed), hadnagy a 15-ik huszár-ezredben.
A vármegye szolgálatából sietett, mint jogi diplomával biró ifjú, fegyvert fogni veszélyben forgó hazája védelmére. Guyon hadtestparancsnok Szeged környékén, 1849. július végén hadnagygyá léptette elő s mint nyargoncz volt alkalmazva Pereczi mellett. A szabadságharcz zajának elnémultával szülővárosába tért. Evek során szolgálta Nagy-Enyed várost mint törvénybiró. A hetvenes évek elején Alsófehér vármegye árvaszékének egyik ülnökévé választották, mely állásában 1896. végén nyugalomba vonult. Képzett jogász, élénk kedélyű, népszerű úri ember. "

[ http://csemadok.sk/emlekhelyek/saska-sandor-huszarhadnagy-siremleke-es-kopjafaja ]:

"Gyulai Sáska Sándor 1848 augusztusában Kolozsváron beállt a Kossuth önkéntes lovascsapathoz. A szabadságharc bukása után befejezte jogi tanulmányait Budapesten, majd a kiegyezés után törvényszéki bíró lett Nagyenyeden. Később Alsó-Fehér megye árvaszéki ülnöke, majd elnöke. Felesége, Garamvölgyi Giczi Szidónia egy dévai örmény-szász gyökerű földbirtokos család sarja volt. Házasságukból két fiúgyermek, Gyula és Dezső, valamint egy leány, Klára született. Sáska Sándor tagja volt a Fehér-megyei Honvédegyletnek. 1896-ban vonult nyugalomba. Fia, Dezső, orvosi egyetemet végzett, többek között Ipolynyéken is megfordult körzeti orvosként, később tiszti főorvos Budapesten. Ipolynyéki tartózkodása során vette magához édesapját, Sáska Sándort, akit 1907-ben itt ért utol a halál."       E szerint Cecilia nyilván a második feleség lehetett..
 
Halálhíre: "— Nagy idők tanúja. Gyulai Sáska Sándor negyvennyolcas honvédhuszárhadnagy nyolcvan éves korában meghalt Ipolynyéken. Az elhunyt, a ki ősnemes erdélyi családból származott, pályáját mint kancellista kezdte meg a marosvásárhelyi királyi táblán. A szabadságharcot az erdélyi és az aldunai hadtestben küzdötte végig, több ütközetben kitüntette magát, a piski csatában pedig súlyos sebet kapott. A szabadságharc után a nagyenyedi városi törvényszéknél, később Alsófehérmegyében, mint árvaszéki ülnök, összesen negyvenhárom évig teljesített közszolgálatot."[BUDAPESTI HIRLAP 1907-08-06 ]

 

Családfa részlet nézete :
Sáska Sándor
1828 - 1907
Komlóssy Cecilia
~1835 - <1907


Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.