Komlossy (Komlosy) family website
Documents
A befalazott zöld köves gyűrű

A férjénél említett "zöld köves gyűrű" történetét fia - Udvardy Miklós, az USA-ban élő ornitológus profeszor meséli el  a MTA székfoglalója kapcsán vele készített riportban:

MAGYAR NEMZET 1994. okt. 24.

Udvardy Miklós életútja Debrecentől Sacramentóig 

A befalazott zöld köves gyűrű

Írta: Tóbiás Áron

Részlet:

Néhány napot finn feleségével együtt Budapesten töltött Udvardy Miklós professzor, hogy megtartsa székfoglaló előadását mint a Magyar Tudományos Akadémia külső, azaz Magyarországon kívül élő tagja. 

                                                                  ...                                                                              

Miközben hallgatom szavait, önkéntelenül is megakad a szemem gyűrűsujján. Jókora zöld köves gyűrű rajta, benne egy régi nemesi család címerével.

Anyám családjának, a Komlóssy családnak címere ez, közülünk sokan szerepet játszottak Debrecen életében...Annak idején a Komlóssyak és a Simonffyak vetélkedtek egymással a város vezetésében. Ha az egyik család egykori fia polgármester volt, akkor a másiknak főbírónak kellett lennie, vagy megfordítva...Az ükapa Komlóssy történetesen főbíró volt. Ekkoriban a család nemcsak malmot alapított, de kaszinót is Debrecenben, sőt a színház és a zenede létrehozásában is jókora szerepet vállalt.

Ezt a gyűrűt azért hordom most már életem végéig, mert különös körülmények között maradt meg. A kilencszáznegyvennégyes ostromot Budán vészeltem át apámmal, a Németvölgyi úton. Lakásunk egyik falába rejtettem el ezt az értékes gyűrűt. A szobának ez a fala épen maradt, a gyűrű megmaradt, a másik fal leomlott, apámat is maga alá temette. Isteni szerencse, hogy életben maradt. De felépült, és ennek az emlékére fogadtam meg: a családi gyűrűt én már el nem hagyom...

                                                                     ...

Info: A teljes cikk kópiája a JPG ikonnal megnyitásával olvasható)

person : D019 Komlóssy Erzsébet (Eliz) 1889
Attached file :Fájl
back to documents list
Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.