A Komlóssy (Komlósy) család honlapja
Dokumentumok
A Pesti Napló cikke Komlósy József találmányairól
PESTI NAPLÓ 1853. szeptember 4.

Egy derék hazánkfia, ki 18 év óta foglalkozott gyakorlati gépészettel s ez idő folytában két nevezetes és eredeti gépet is készített. Egyike gőznélküli gépkocsi teherszállításokra, másika oly vitorlakészlet melynek segítségével a hajó szél ellen is könnyen haladhat s a felfordulás veszélyétől egészen megóvható. Feltalált egy tűz nélküli gépet, mely egyszerűsége olcsósága s rendkívüli haszonvehetőségénél fogva legnagyobb figyelmet érdemel. Használható az ugyanis hajóknál, kocsiknál, gyárakban, malmokban, szántóeszközöknél, műhelyekben, csekély módosítás mellett üveghutákban, hol a munkások tüdejének oly igen ártalmas üvegfujást viszi végbe s működésbe hozathatik minden idegen segítség nélkül csupán kézzel kormányozható kakas által.
A feltalálónak neje* Komlósy Mária asszony szabadalomért folyamodott ezen gép készíttetésére, de a szabadalom neki eddige csak feltétesen biztosíttatott, mert egy részről a kivántató összeget letennie, más részről a kérdéses gép mintáját - mely a múlt háború viszontagságaiban elveszett volt - bemutatnia nem lehetett.
A gép titkának törvényes birtokosa ennélfogva felszólítást intéz hajósok, gyárosok, gyorskocsi tulajdonosok, gabonakereskedők, hajóbirtokosok, bányatulajdonosok, kézművesek s más szakértőkhöz nyújtsanak segédkezet az elsőhöz hasonló vasminta készítéséhez s a szabadalmi taksa lefizetéséhez,  minek folytán a részvevők szerződésileg meghatározandó visszafizetést nyernének vagy pedig a szabadalom kinyerése után az üzletet a tulajdonossal társaságban vihetnék.
A levelek K T *czim alatt az az Európa szállodába 34 sz intézendők. Kik személyesen kívánnak értekezni Steingassner ur lakásán a Széchenyi sétány mellett a pénztárnál szíveskedjenek tudakozódni A gép tulajdonosa leghajlandóbb volna valamely gépgyári tulajdonossal társaságba lépni.
Óhajtjuk ne legyen sikertelen e felszólítás, mely a dicsőségen felül még biztos anyagi haszonnal is kínálkozik. Ne legyen a magyar mindig az, ki a feltaláló elmék műveit elfogultan visszalöki magától.
Alkalmilag el fogjuk mondani mikép jött a feltaláló a fontos gép készítésére, melyről közelebbi felvilágositás van kezünknél

*Az egy héttel későbbi számban megjelent helyreigazítás szerint Mária nem neje, hanem nővére a feltalálónak; valamint az érdeklődő leveleket nem KT, hanem KJ jeligére várják
személy : X041 Komlósy József Károly 1814
vissza a dokumentumlistához
Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.