A Komlóssy (Komlósy) család honlapja
név kezdőbetűje: (a több szempont szerinti keresést a kezdőbetűvel kell kezdeni)
ABCDEFGHIJKLMNÖOPRSTUVZ
keresőszó:

ág vagy töredék:
Komlóssy MihályA085
foglalkozás : familiáris       lakóhely: Léka
született :~1490 meghalt :1559
apa : Komlósy András
ág :A - ősfa nemzedékszám :7

 Nádasdy familiárisa.
Első említése a bécsi levéltárból származó levél: Michael Komlossy et Sebastianus Ember castellani (várbeliek) – Nádasdy Tamásnál, 1540.04.30. elment egy nagyobb naszáddal Murad béghez Laski Gradiskára, Murad bég Zrínyi ellen készül Bécsi segédletek Levéltári jelzet:ÖStA HHStA Türkei I. Karton 5. Konv.1. 1540. fol. 48-49. Ügytípus:Turcica Dokumentum dátuma:1540.04.30.
1549-ben a nádor megbízását teljesíti, amikor korának egy ismert rablólovagja Murány várában fogságban tartja.
1540.08.17-i levelében kéri Tamást hogy küldjön neki egy fürjezni való vizslát. A levelet a Magyar Levelestár 1510-es keltezésűnek jelöli azzal a megjegyzéssel hogy az ív éppen az 5 és 0 között van elszakadva ezért lehet hogy 1510 a helyes olvasat. Ugyanakkor Mihály 1559-es halálozási éve és az hogy ő Tamásnak valószínűleg nagybátyja az 1510 helyett az 1540-es keltezést valószínűsíti.Jakubovich Emil A legrégibb magyar missilis levél. c. cikkében[ Magyar Nyelv – 21. évfolyam – 1925 ] is lehetetlennek tartja a dátumot ;ő azonban a dátum hamisítását sem zárja ki.
A levél kultúrtörténeti  jelentőségét mutatja, hogy Brehm : Az állatok világa c. közismert műve a magyar vizsla ismertetésénél a levelet említi.
Egy Tamáshoz írt levele  szerint: "egy gyermekem marad itthon",tehát voltak gyemekei.
1550-ben levelében jelenti a nádornak az épülő szárazmalomról:  "...Meg-faragták annak jobb részét, de most nem míelnek rajta; azt mondja Pweper-ger nekem, hogy addig nem faragnak azon többet, hanem az György mestert megvárják, mert eő nála nélkül nem tudnak mit míelni."[Orsz. Lt. Nádasdy-iratok: Komlóssy Mihály levelei.] .
1558.05.09-én Kapuvárról levelet ír Sombory Gergely lékai udvarbírónak.(latin)
Halálát egy támadás okozta, amiről Tamás-A087 öccse ír Nádasdynak (MLT 369. levél)

Betegségével kapcsolatban Kapornaki Bornamisza György - Nádasdy familiárisa is ír 1558. december 15-én Nádasdy Tamásnakl : „Nagyságod az minemő orvosságokat küldött, megkentük mind az olajjal és mind penig az gilicének az vérét megadtuk innya, azért nagyságodnak ezt írhatjuk felőle, hogy még sem szólhat és immár annál is nehezben vagyon, mint előbb volt, mert thon- napy napon felüté az nehésség és sokáig erősen törte. Thonnap meg- lassodván, ez múlt éjjel megént, mint törte, annál is erősben az nehézség, ma megent azonképpen, kevés tágítást teszen rajta, és immár csak az úristennek vagyon kezében. Mi, kegyelmes uram, mind ez előtt való napokon azmit tudtunk mindennel orvoslottuk, mast megént nagyságod azki orvosságokat küldött, azzal orvoslottuk; de az nehézségről semminemő orvosságot nem tudunk lölni . . . íme Szentmiklósra es kültünk egy emberért, kit mondanak, hogy tud róla. Nagyságodnak könyörgünk, mint kegyelmes urunknak, hogy nagyságod, ha mi orvosságot tudna róla, az úr istenért ne hagyja nagyságod szegént.“ Utóirat: „Mihál deák itt Kapuban ada az nehésségről valami orvosságot és azt mondá, hogy ha meg nem álattya, tahát ugyan ebbe kell meghalni.“


 

Családfa részlet nézete :
Komlósi Miklós
~1382 - 1422
Komlósy Tamás
~1421 - 1488
Komlósy András
~1460 - >1520
Komlóssy Mihály
~1490 - 1559

Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.