A Komlóssy (Komlósy) család honlapja
név kezdőbetűje: (a több szempont szerinti keresést a kezdőbetűvel kell kezdeni)
ABCDEFGHIJKLMNÖOPRSTUVZ
keresőszó:

ág vagy töredék:
Komlósy MihályL001
foglalkozás : kapitány       lakóhely: Dobos
született : ~1660
ág :L - hosszúmezői töredék nemzedékszám :1

Gyermekek :
Mátyás
István
Sándor
Mihály

Őt tekintjük a hosszúmezői töredék ősének. Kapitány volt Doboson. E néven két helység ismert: (1) Egykor Várasdobos, később Pusztadobos egy elpusztult erődítésről elnevezett falu Bereg és Szatmár megye határán. (2) Száldobos, Huszt megyei község.Kifejezett katonai jelentőségről egyik helységnél sem tudunk.

Egyes vélemények szerint ő,vagy apja a beregi törzsből származik, azonban nősüléskor az apai akarattal szembeszegülhetett, ezért kitagadták. Ugyanakkor a Szabolcs megyei levéltár 248/940.sz jegyzőkönyvében egy tanú azt állítja,hogy látta Mihály nemeslevelét, melyet III.Ferdinánd király adott, és azon "angyal volt". /A leírásban az "angyal"szó valószínűsíti, hogy a Siebmacher-kiegészítés szerinti
 két szárnyat ábrázoló, 1681-es Komlóssy Mihálynak és Benedeknek szóló címeradományról van szó./ Ez a beregi eredetet gyengíti -és egybevág Józan Lajos huszti ref. lelkész kutatási eredményével, miszerint a hosszúmezői Komlóssyak környékbeli kisnemesi (armalista) família, és nincs közük a beregi ághoz.

Családfa részlet nézete :

Komlósy Mátyás
~1685 -
Komlósy István
~1688 - ~1725
Komlósy Sándor
~1690 -
Komlósy Mihály
~1692 -
Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.