Komlossy (Komlosy) family website
first letter of name: (when using multiple search options start with selecting the first letter )
ABCDEFGHIJKLMNÖOPRSTUVZ
search expression:

branch or fragment:
Komlósy SimonA012
occupation : földbirtokos, királyi ember
born :~1398 died :>1458
father : Komlósi Egyed
branch :A - ősfa Generation :4

1420-ban Kállói Lőkös János „Balkan birtokon lakó jobbágyait: Péter és Bertalan kovácsokat Kallo-i Lewkes Miklós familiárisai, Komlos-i András és Simon, György-nap táján uruk parancsára a Kalló birtokon tartott szabad vásáron fegyveresen kegyetlenül megverték és megsebesítették…” A per sokáig húzódhatott, mert az érintettek katonai szolgálata miatt azt Zsigmond1423-ban is elhalasztotta: 
" mivel híve, Kallo-i Lewkes Miklós fia: János, továbbá familiárisai:...  Komlos-i Symon in exercitum nostrum per nos auspice Domini versus partes nostras Trans­alpinas in próximo instaurandum sub banderio fidelis nostri Georgii episcopi ecclesie Transsilvanensis exercituantium more mennek, ezért pereik tárgyalásán nem lehetnek jelen. Megparancsolja tehát, hogy a mondottak pereit bírság nélkül  halasszák el mindenszentek (nov. 1.) nyolcadára."
1428-31 folyamán egy birtokvitában Vayay Ábrahám alispán és a szogabíró előtt tesz esküt Kallói Lökös Miklós ügyében: "Komlos -i Egyed fia: Illés, Ugrinus fia: István és Simon megyebeli nemeseknek ugyanerről van tudomásuk."
1458-ban az Ilosvayak megtámadták a Komlósiakat, és Miklós lányát, Ilonát az Ilosvai, a kisfaludi, az ilonczai, és a négyforrási birtokaiból hozománya kiadása nélkül elűzték. A Komlósiak (Ilona testvérei: Gergely és Tamás nagybátyjai :Imre és Mátyás, valamint nagybátyjainak az Ugrin-ágbeli unokatestvérei: Simon , Pál és András) panaszára Mátyás király vizsgálatot rendelt el.
1430-ban,  1447-ben és 1455-ben jelölik királyi embernek.
Utódairól nincs ismeret.
 


 

 

 

Family tree detail view :
(Komlósi) Miklós
~1290 -
(Komlósi) Mihály(Torpa)
~1315 - >1360
Komlósi Egyed
~1360 - >1408
Komlósy Simon
~1398 - >1458

Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.