A Komlóssy (Komlósy) család honlapja
név kezdőbetűje: (a több szempont szerinti keresést a kezdőbetűvel kell kezdeni)
ABCDEFGHIJKLMNÖOPRSTUVZ
keresőszó:

ág vagy töredék:
zolnai és nagyszalatnyai Matolay János
foglalkozás : ügyvéd, szőlész
született :1735.06.14 meghalt :1787
ág :Y - házassági rokonok
Házasság :
Komlóssy Johanna

Zólyom és Gömör vármegyei Csetneken, később Zemplén vármegyében ismert birtokos nemes család leszármazottja. (Címerszerző  nagyapja ill. apja 1670.)  Apja M. György szalatnyai mészáros,  kétszer házasodott, János fia a második, Ferencsák Margittal Margittal (más forrás szerint Porényi vagy Perényi családnevű)  kötött házasságból származik.Az Esterházy irattárban fennmaradtak Matolay György 1759-64 között  a garamkirályfalvi Esterházy- birtokról küldött levelei,1776-80 között.Nagykárolyban a  gróf Károlyi-család alkalmazásában is állt egy Matolay György- e források bizonyára apjára vonatkoznak.
Ügyvéd Szalatnyán.

1715-ben Wittenbergben volt egyetemi hallgató.  Utóbb  Pozsonyban élt, ahol közeli kapcsolatba került Bél Mátyással, és részt vett  annak Nürnbergben 1723-ban megjelent Prodromus – A régi és az új Magyarország leírásának előfutára” című , valamint a   Bécsben 1735-ben megjelent Notitia Hungariae novae historico-geographica anyagának összegyűjtésében  és szerkesztésében. Máig ható tudományos értékkel gyújtötte össze és dolgozta fel Magyarország borvidékeinek szőlészeti ismereteit. A szőlőfajták leírásával kapcsolatos magyarországi szőlészeti szakirodalom kialakulása az ő nevéhez köthető; elsőként foglalkozott a magyarországi szőlőfajták összehasonlító tanulmányozásával és rendszerezésével. 1744-ben jelent meg  Disquisitio physico-medica de vini tokaiensis cultura című könyve a tokaji borokról.

1738. április 1-jén közzéteszik a helytartótanács Pozsonyban kelt, Pálffy János és Barinay László ellenjegyzésével kiadott intimatoriumát, melyben Matolay János kérésére körözést rendel el Georgi János Keresztély ellen, Georgi, egy drezdai szabó egyetlen fia, kb. 31 éves, alacsony, nem kövér és nem sovány, dagadt (tumidulus) fejű, haja sűrű, barna, göndör és hosszú, arca kerek és barnapiros, szeme fekete, orra rövid és horgas, csak németül beszél, de selypít. Kék egyenruhát viselt eltűnésekor. Matolay segédje volt, megszökött és gazdája házából ellopott 12 pár ezüstnyelvű kést, 6 ezüstkanalat, egy arany gombokkal és paszománnyal díszített zöld dolmányt, egy velencei tiszta selyemből, fekete gombokkal és fényes selyembéléssel varrott ruhát, egy selyem hálóköntöst, egy hódprémes kalapot, egy aranyhímzésű zubbonyt, négy pár új harisnyát és legalább 10 darab sziléziai selyemből készült inget, néhány közönséges alsó inget, egy órát és 56 forintot

 

 

1786-ban  Csetneken az evangélikus egyház világi tisztviselője.*

*Megj.:A Matolay családban  tőbb János volt, az információ bizonytalanul köthető hozzá

Családfa részlet nézete :
Matolay János
1735 - 1787
Komlóssy Johanna
1740 - 1835


Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.