A Komlóssy (Komlósy) család honlapja
név kezdőbetűje: (a több szempont szerinti keresést a kezdőbetűvel kell kezdeni)
ÁBCDEFGHIJKLMNÖOPRSTUVWZ
keresőszó:

érendrédi és csokalyi Fényes Lajos
foglalkozás : földbirtokos       lakóhely: Nagyvárad, Berettyóújfalu
született :1851.07.04 Berettyóujfalu meghalt :1902.05.19 Nagyvárad
ág :Y - házassági rokonok
Házasság :
Komlóssy Evelin

1635-ben Szabolcs megyében nemességet szerzett, majd Biharba, és Szatmárba átterjedt birtokos nemes  család tagja, szülei: Fényes Menyhért* és Thurzó Irén. Keresztelték 7-én, keresztszülők ifj. Fényes Károly és Böszörményi Paulina.
K. Evelin(D014) férje.Gyermekeik:Lajos,  Irén,Olga Adrienne,Menyhért ,Helén(Ilona), Aladár, Antal, Eveline és az 1916-ban ,24 évesen meghalt Eliz.
A  Fényes család birtokai egykor a Bihar-megyei Csokalyon  voltak, de  Lajos Berettyóújfalu Herpály nevű egykori településrészén lévő birtokon gazdálkodott. A család egykori  berettyóújfalui kastélya a Bihar Múzeumnak adott,  majd napjainkban egy öregek otthonának ad helyet.
Egészen haláláig több országos agárverseny résztvevője és díjazottja,  néhány agarának neve is fennmaradt (Szarvas, Fátma, Zsemlye, Czifra)
Anyagi nehézségei lehettek, mert 1880-ban a hevesmegyei takarék- pénztár 4950 frtos követelésének kielégítésére felesége anyai örökségét képező ingatlanokra, 1898-ban 4968 frt 65 kr követelés kielégítésére egy berettyóújfalui ingatlanára árverést hirdettek; ugyanebben az évben pedig a Fővárosi Lapok [1889-07-26] ad hírt arról, hogy "B.-Újfalu nagyközség 146,000 írtért megvette az ottani Fényes Lajos-féle szép birtokot."
Halálhírét a PESTI HIRLAP [1902-05-28] közli:" (Halálozások.) Érendrédi és csokalyi Fényes Lajos, volt blharmegyei földbirtokos, életének 52 évében e hó 21-én (téves; 17-én) Nagyváradon hirtelen elhunyt. Az elhunythoz közeli rokonság kapcsolja a vármegye több előkelő családját. A Fényes, Komlóssy, Csanády, Nadányi, Dráveczky, Baranyi, Ujtalusi, Orosz és Fáy családokat érintette közelebbről a lesújtó gyászeset."

 

* Megj,:  Különleges érdekesség, hogy 1849-ben Fényes Menyhért berettyóújfalui házában volt elszállásolva az orosz hadakat vezető Paskievics , aki innen datálva küldte el a cárnak a fegyverletételt közlő jelentését.

Családfa részlet nézete :
Fényes Lajos
1851 - 1902
Komlóssy Evelin
1849 - 1923


Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.