A Komlóssy (Komlósy) család honlapja
név kezdőbetűje: (a több szempont szerinti keresést a kezdőbetűvel kell kezdeni)
ÁBCDEFGHIJKLMNÖOPRSTUVWZ
keresőszó:

Komlóssy JolánX400
      lakóhely: Nyíregyháza Zandvoort (Hollandia)
született :1911.01.20 Nyíregyháza meghalt :~2007
apa : Komlósy János Kálmán anya : Váczy Ilona
ág :X - azonosítatlan

Édesanyja halála után az úgynevezezett holland gyermekvonatok egyikével testvérével Ödönnel együtt holland nevelőszülőkhöz került.

Holland férjétől egy fia és két lánya született.

(Markos György közlése)

a fenti közlés előtti ismeretünk:

 Születési dátumát egy holland geneológiai honlap tartalmazza, ez születési helyeként Budapestet jelöli meg- de ez bizonytalan.  Az első világháború után, a 20-as évek elején gyermeklányként a Gyermekvédő Liga gyermek segély programjával került ki Hollandiába , ahol egy több gyermekes Gijsbert Keur- család nevelte. Később hazatért ugyan Magyarországba, de nagykorúsága elérése után (talán 1929-ben) a holland nevelőapja és annak  Gijsbert nevű fia felkereste - utóbbi megkérte a kezét. Jolán visszatért Hollandiába, de Ödön-X281 nevű öccsét is magával vitte,  és házasságot kötött Gisbert Keur-ral. Ezek az események azt jelzik, hogy Jolán és öccse fél- vagy teljes árvák lehettek, esetleg élhettek ugyan rokonaik, de felnevelésüket nem tudták biztosítani. 

 Jolánnak 3 gyermeke(Ödön,Irén,Jolán Keur) született- érdekes a magyaros névadás.

 Családja hamvai felét 2010-ben gyermekei és unokái hazahozták és szülőföldjén szórták el.

Egy nyíregyházi  árverési hirdetmény tisztázza eredeti lakó/születési helyüket:  ebben egy Váczy- család négy tagja és a négy kiskorú Komlóssy gyermek (Jolán, Ödön, Irén és Ilona) nevére telekkönyvezett  ingatlanoknak a Váczyak résztulajdonát árverezik. [Budapesti Közlöny Hivatalos Értesítője, 1926. május 30.] Az említett Váczy család Jolán anyai rokonsága volt. E nyomon elindulva Váczy Gusztáv és Mezei Terézia  Gusztáv(Auguszt) fia házassági tanújaként találni Komlóssy Józsefet, akiről feltételezzük, hogy a vőlegény nagybátyja.

Családfa részlet nézete :
Komlósy(Komlós) András
1838 - 1936
Komlósy János Kálmán
1884 - 1944
Váczy Ilona
1887 - 1922
Komlóssy Jolán
1911 - ~2007

Aki látja a tegnapot, az tudja, hogy a mát a holnap fogja követni. Csak aki tudja, hogy a mát őseinek köszönheti, az érti, hogy holnap a gyermekeinek ma lesz; és ez az ő jövője.